top of page

De wereld is VUCA (Volatile, Uncertain, Complex en Ambiguous), dus het is onmogelijk om exact te voorspellen wat de toekomst gaat brengen. De natuur van mensen is – als het complex wordt – om problemen op gevoel op te gaan lossen. De natuur van organisaties is – als het complex wordt – om het werk te verdelen over verschillende groepen, elk met hun eigen verantwoordelijkheden en verwachtingen. Wij zijn er van overtuigd dat – als het complex wordt – de wereld beter af is met goed inzicht en gedegen scenario analyses. 

Dit doen we voor je

We werken met

3 soorten analyses

Analyse 1: Scenario analyses

"This is not a forecast. We are not predicting that a particular future will take place. We are simply presenting a range of alternative scenarios: that is, different pictures of how the twenty-first century may evolve."

- Limits to growth

Einstein heeft ons laten zien dat een gedachte-experiment kan helpen om de gevolgen van een hypothese inzichtelijk te maken. Maar wij zijn niet allen Einsteins. Daarom gebruiken wij computermodellen. Zo kan het nuttig zijn om vooraf vast een opschaalstrategie te simuleren om te kijken hoe dit succesvol en efficiënt uitgevoerd kan worden. Het kan nuttig zijn om een verbeteridee vooraf te testen, zonder meteen de hele fabriek om te bouwen. En het kan nuttig zijn om te identificeren onder welke omstandigheden dit verbeteridee daadwerkelijk een beter idee is. Scenario analyses stellen je in staat om de beste keuze te maken uit een reeks van mogelijkheden.

Analyse 2: Sensitiviteitsanalyses

Managers hebben niet méér informatie nodig. Zij hebben informatie nodig over welke variabelen en beslissingen de grootste impact hebben op een systeem. Simulaties kunnen hierbij helpen. Zo kun je bijvoorbeeld variabelen één voor één testen in geïsoleerde experimenten, waarbij je wilt leren welke invloed die variabele op de rest van het systeem heeft. Ook kun je hiermee controleren hoe robuust het functioneren van het systeem is in een veranderende omgeving. Een speciale vorm van deze analyse is de stress-test: vanaf welke belasting stopt een systeem met functioneren? Sensitiviteitsanalyses stellen je in staat om je aandacht te richten op die aspecten die het meest van belang zijn.

 

“Managers receive much more information than they can possibly absorb.” - Russel Ackoff, 1967

Analyse 3: Probleemanalyses

In de parabel van de olifant en de blinden schept elke blinde, gebaseerd op zijn ervaring en perspectief, een eigen versie van de realiteit. Het been van de olifant voelt aan als een boom, de staart als een touw, de slurf als een slang. Net als deze blinden zijn er weinig mensen in organisaties die het geheel overzien. Als problemen in de interactie tussen processen en afdelingen ontstaan, is het waardevol om hier gezamenlijk naar te kijken. Een manier om dit te doen, is door met de betrokkenen gezamenlijk het proces te modelleren. Het transparant krijgen en het delen van hetzelfde mentale model is vaak al een deel van de oplossing. 

 

 “Through the exercise of working with our computer model, our mental models have been forced to become more rigorous, more comprehensive, and more clear than they were before.”  - Limits to growth

“The art of modelling, like the art of poetry or architecture or engineering or mapmaking, is to include just what is necessary to achieve the purpose, and no more.” - Limits to growth

bottom of page